Piece wolnostojące do ogrzewania pomieszczeń, inaczej nazywane kozami, wbrew pozorom, są nadal chętnie wybierane przez inwestorów. Stanowią doskonałą alternatywę dla kominków, są tańsze, a przy okazji bardzo łatwe w obsłudze. Co ważne i warte zaznaczenia, kozy ogrzewają jedynie pomieszczenie, w którym zostały zainstalowane. Nie ma możliwości rozprowadzenia ciepła po całym domu, a w przypadku kominków można tego dokonać. Sprawdź, czym są kozy, jak są zbudowane oraz jak przedstawiają się techniczne aspekty ich użytkowania i opłacalność!
Czym jest koza i jak wygląda?
Piec wolnostojący, inaczej koza, stosowany jest zwykle do ogrzewania jednego pomieszczenia lub jego dogrzewania, kiedy instalacja centralna nie daje rady. Ten typ pieca jest bardzo wydajny i bardzo atrakcyjny. Można go zamontować tak naprawdę w dowolnym pomieszczeniu. Warunek do spełnienia jest jeden — musi się w nim znajdować przewód kominowy o odpowiednich wymiarach. Kozę należy podpiąć do takiego przewodu, aby odprowadzał spaliny oraz dym na zewnątrz domu. W innym wypadku domownicy mogliby zatruć się tlenkiem węgla.
Nie da się ukryć, że rynek pęka w szwach, jeśli chodzi o piece typu koza. Ofert jest wiele, każdy zainteresowany znajdzie dla siebie coś dobrego. Panuje też spora różnorodność. Kozy różnią się między sobą parametrami technicznymi, komfortem użytkowania, trwałością oraz poziomem bezpieczeństwa. Te wszystkie aspekty warto wziąć pod uwagę, zanim wybierzesz konkretną kozę do swojego domu.
A jak wygląda piec typu koza? Głównym elementem kozy jest zamknięte szczelnie palenisko. Różni się więc ona od wkładów kominkowych, które dodatkowo trzeba zabudować. Kozy są wolnostojące, nie wymagają wbudowania w ścianę, a przez to ich montaż jest dużo prostszy.
Przeważająca większość modeli pieców typu koza posiada duże przeszklone drzwiczki. Widać przez nie doskonale palący się w środku ogień. Niektóre modele wyposażone są w mechanizm samodomykający. Zwiększa bezpieczeństwo domowników i zapobiega pozostawieniu niedomkniętych drzwiczek. Są też takie kozy, w których drzwiczki można pozostawić otwarte celowo.
Kozy opalane są drewnem. Wkłada się je do środka drzwiczkami frontowymi, choć niektóre modele posiadają drzwi z boku bądź klapę na górze.
Decydując się na piec typu koza, warto postawić na model z osobnym pojemnikiem na popiół.
Z czego zrobiony jest piec typu koza?
Koza musi charakteryzować się solidną konstrukcją. Materiały, z których wykonuje się korpus to głównie stal oraz żeliwo. Dużo rzadziej spotyka się na rynku obudowę z kamienia czy kafli. Żeliwo posiada bardzo dobre parametry użytkowe, podobnie jak stal, dlatego w tym przypadku najczęściej kluczową rolę odgrywa estetyka. Osoby lubujące się w stylu staroświeckim decydują się na kozy żeliwne, zaś miłośnicy nowoczesności dużo bardziej wolą kozy ze stali.
Żeliwo to specyficzny materiał. Nagrzewa się stosunkowo szybko, a kozy z nich wykonane w środku wyłożone są szamotem. W ten sposób skumulowane ciepło oddawane jest znacznie dłużej. Zazwyczaj żeliwne kozy posiadają dodatki i ozdoby, a jeśli na wierzchu zlokalizowana jest fajerka, na kozie można grzać wodę na herbatę, a nawet gotować posiłki.
Stal jest bardziej podatna na odkształcenia pod wpływem wysokiej temperatury. Z tego powodu producenci zabezpieczają palenisko wermikulitem bądź szamotem. Wermikulit pełni rolę izolatora i chroni stal przed deformacją, a osoby znajdujące się nieopodal kozy przed poparzeniem.
Montaż pieca typu koza — jak powinien przebiegać?
Montaż pieca typu koza nie jest wcale skomplikowany. Coraz więcej pieców tego rodzaju posiada specjalny, fabrycznie zamontowany króciec, który może zostać umieszczony z tyłu korpusu lub na dole. To właśnie do niego podłączany jest kanał doprowadzający świeże powietrze z zewnątrz. W przypadku domów z piwnicą kanał ten prowadzony jest pod stropem w piwnicy. Jeśli dom nie posiada podpiwniczenia, kanał prowadzi się w gruncie pod podkładem betonowym. Powietrze do kozy może być dostarczane przez wloty, które znajdują się ponad szybą paleniska.
Dym z kozy może zostać odprowadzony pionowo z podłączeniem powyżej urządzenia, albo poziomo bezpośrednio do komina. W pierwszym rozwiązaniu rurę wykorzystuje się jako dodatkowe źródło ciepła, jeśli jednak zależy Ci na tym, by rura była niewidoczna, wybierz rozwiązanie drugie.
Ważne jest, by kominy posiadały odpowiednią średnicę i wysokość. Komin murowany musi mieć przekrój minimum 14×14 cm.
Porównując montaż kominka z kosztem montażu innych urządzeń grzewczych, jest to bardzo niska kwota, oscylująca między 700 a 900 zł. Montaż kozy najlepiej zlecić fachowcom, ponieważ należy postępować ściśle według instrukcji.
Gwarancja na kozę zależy od konkretnego producenta. Niektóre piece mają gwarancję 2,3 lata, a inne 5 lub nawet 10 lat. Istnieją też firmy, które pozwalają na przedłużenie gwarancji, o ile użytkownik zdecyduje się na wykonywanie corocznych przeglądów.
W jaki sposób koza ogrzewa pomieszczenie?
Piece typu koza potrafią ogrzewać pomieszczenie na dwa różne sposoby. Pierwszym z nich jest radiacja, czyli po prostu oddawanie ciepła do pomieszczenia poprzez promieniowanie, natomiast drugi sposób to konwekcja, czyli przekazywanie ciepła przez tylne ścianki oraz boczne bezpośrednio do powietrza krążącego po pomieszczeniu.
W przypadku ogrzewania przez konwekcję kozy wykorzystują zjawisko unoszenia się ciepłego, czyli automatycznie lżejszego powietrza ku górze. Chłodne powietrze dostające się do środka wpływa przez wloty w dolnej części kozy, we wnętrzu pieca ulega podgrzaniu, a już ciepłe wydostaje się przez kratki wylotowe. Takie ogrzane powietrze bardzo szybko przedostaje się do innych pomieszczeń dzięki ruchowi powietrza.
Koza do ogrzewania pozwala na ogrzewanie przez radiację. W tym wypadku ciepło przekazywane jest równomiernie we wszystkich kierunkach. Koza bezpośrednio ogrzewa ludzi, którzy znajdują się najbliżej, a także wszystko inne — ściany, podłogę, przedmioty. W taki właśnie sposób działa większość pieców żeliwnych.
Jeśli decydujesz się na ogrzewanie wnętrza kozą, możesz dowolnie sterować ilością otrzymywanego ciepła. Jak? Istnieje kilka sposobów, jedne są prostsze (mowa tutaj o odpowiedniej ilości opału, którą wkłada się na raz do kozy, o odpowiednim ustawieniu szybra czy regulacji ilości powietrza potrzebnego do spalania), jak i bardziej skomplikowane (obsługiwanie przy użyciu zdalnego sterowania, przy pomocy termostatu).
Czym palić w kozie?
Jakie paliwo można spalać w kozie? Najwięcej pieców tego rodzaju przeznaczonych jest do spalania drewna. Niektórzy producenci oferują także modele na węgiel czy pellet. Warto jednak zaznaczyć, że tych węglowych nie stosuje się w domach, ponieważ bardzo brudzą.
Paląc drewnem, trzeba wiedzieć, jaki gatunek wybrać. Do najbardziej efektywnych należą: klon, brzoza, akacja, wiąz i buk. By drewno dobrze się paliło, musi być odpowiednio suche. Wilgotność drewna na opał nie może przekraczać 20%. Jeśli drewno będzie bardziej mokre, zamiast się palić, będzie wędzić i kopcić. Aby drewno dobrze się paliło, warto je sezonować minimum 1,5 roku.
Piece typu koza do ogrzewania domu mają różne komory spalania. Jeśli ich wielkość na to pozwala, można tam włożyć polana o długości sięgającej 55 cm. Jednak są i mniejsze modele, w których zmieści się drewno o długości 30 cm.
Moc pieca — jak wybrać kozę do ogrzewania?
Zastanawiasz się, jaką moc pieca kozy wybrać? Wszystko zależy od tego, w jakim celu chcesz go zamontować. Bardzo często służą bowiem dogrzewaniu pomieszczeń i nie są samodzielnym urządzeniem do ogrzewania. Doskonale sprawdzają się w salonie czy w pokojach sypialnianych bądź gościnnych.
W przypadku kozy przyjmuje się, że 1 kW mocy nominalnej wystarcza całkowicie do ogrzania ok. 10 m2 powierzchni. Warto wziąć pod uwagę także to, że piece te mogą mieć różną sprawność. Można więc wybrać nieco większą kozę do swojego domu.
Podczas wyboru tego odpowiedniego pieca bardzo ważna jest jego estetyka. Trzeba zwrócić na nią uwagę, aby piec pasował do wnętrza.
Ile kosztuje koza?
Koszt pieca typu koza do ogrzewania mieszkania zależy od wielu rozmaitych czynników i parametrów. Wiele zależy od fabrycznego wyposażenia, mocy, rodzaju obudowy i zastosowanego sterowania. Rynek oferuje ciekawe modele, których cena rozpoczyna się od 900 zł, jednak za kozę znanej marki, solidną, wysokiej jakości można zapłacić nawet 20 000 zł. Dodatkowy koszt to przewód dymowy, którego koszt to ok. 75 zł za jeden metr. Dokupując przewód, należy zwrócić uwagę na to, aby średnica króćca była taka, jak na piecu.
Z jakimi kosztami eksploatacji należy się liczyć?
Zakup kozy to jedno, a co z kosztami eksploatacji? Ile realnie zapłacimy za ogrzewanie tym piecem? Jeśli decydujesz się na kozę w domu dobrze ocieplonym i stawiasz ją w salonie o powierzchni ok. 25 metrów, możesz zapłacić nawet 900 zł za drewno na opał (biorąc pod uwagę, że stosujesz kozę jako dodatkowe ogrzewanie i korzystasz z niego w sezonie grzewczym, czyli przez ok. 6 miesięcy).
Jeśli kupiłeś kozę na pellet, za ogrzewanie możesz zapłacić podobnie. Do tego dochodzą koszty konserwacji — ok. 400-700 zł rocznie oraz koszt czyszczenia komina wynoszący od 100 do 200 zł rocznie.
Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu:
Stary komin – jak go uszczelnić?
Kominy wentylacyjne – odprowadzanie powietrza
Jaka jest najlepsza wysokość komina?
Wykończenie komina systemowego – nasze propozycje
Przegląd kominiarski – po co i kiedy należy go robić?
Połączenie pieca z kominem – jak to się robi?
Daszek stożka – czy na pewno jest niezbędny?
Ciąg w kominie – sprawdzone sposoby
Komin murowany – jak go zbudować?
Kocioł kondensacyjny – co to jest i jaki komin dobrać do niego?
Obudowa systemu kominowego – jak to zrobić?
Biokominek – czy warto?
Jak dobrać komin do kotła?
Czyszczenie komina – kiedy je wykonać?
Szyber w kominku – co to jest?